Vrijheid
Zelf je richting bepalen
Doen wat je belangrijk vindt.
Het spel en de knikkers

Leef je om te werken of werk je om te leven.

ViaCoach coacht persoonlijk leiderschap; zelf sturing geven aan je leven.

Jij en je loopbaan

“Er was eens……..”   Hoe mooi had je je het voorgesteld? Hoe mooi was het toen je er aan  begon, de tijd dat je erin geloofde dat en indruk op je maakte? Het sprookje waarin je geloofde, loopt niet zo af zoals jij je had voorgesteld. De verbeelding is verdrongen door de realiteit. De boodschap, “………, en zij leefden nog lang en gelukkig” blijft uit. 

Laat je verbeelding werken, begin opnieuw. 

In ieders leven en werk zijn er momenten dat je goed een coach kunt gebruiken om verlangens waar te maken of omdat je vastloopt in je werk, of extra vaardigheden wilt ontwikkelen en als je toe bent aan een nieuwe uitdaging. In een coachtraject ontdek je samen met mij wat er mogelijk is binnen jouw functie, je volgende stap in werkomgeving, loopbaan, leven of anderszins. 

Wil je meer uit je leven halen?

Ben jij op zoek naar hoe jij meer kan doen van ‘dat’ wat je gelukkig maakt?

Elke dag de dag vol energie tegemoet en doen wat je leuk vindt?

De waan van de dag is dat er voortdurend een beroep op je wordt gedaan. Dat je jezelf uit het oog verliest, maar meer geleefd wordt. Dat je keuzes maakt, maar niet meer voor jezelf of gaat steeds meer gaat twijfelen. Als je werkt voor je inkomen, dan doe je jezelf tekort.

Dingen doen waar je geen energie van krijgt, doet energie verbranden.  Opgebrand raken is over je grenzen heen gaan, jezelf en grip op het leven verliezen. Sta stil bij wat je doet en zoek de zin van je leven.

"Begin met het einde voor ogen".

"Houd de zaag scherp"

Wat zou je willen bereiken?

Wat zie je voor je als je even wegdroomt? Je verbeelding is een voorbode van wat er in je mogelijkheden ligt.

 

Coaching houdt je scherp, geeft steun in de rug, helpt je grenzen verleggen.

Kus de kikker

Of de lol er nu af is, of je hebt burn-out signalen, of het brengt je niks meer, of je werk staat je tegen, of je ziet de zin ervan niet meer, <#E0C387>< accepteer dat signaal en zet jezelf op de eerste plaats!

De prinses verloor haar bal in een vijver. De kikker in de vijver bood haar aan de bal te pakken, maar daarvoor moest zij hem meenemen naar het kasteel en in haar bed laten slapen. De prinses stemde in. Na het diner  wilde de kikker in haar held gaan liggen. Walgend smeet de prinses de kikker tegen de muur waarbij de de kikker direct in een mooie prinses veranderde. Ze leefden nog lang en gelukkig.

De kikker (dierhelper) is betoverd, en helpt de held om zijn doel te bereiken. Als dat doel bereikt is vindt er een onttovering plaats.

 

 

Kus de kikker

Loopbaan
Coaching

Inzetbaar blijven

Betrokkenheid
vitaliteit
en
zelfbewust

Groeien en ontwikkelen, zelf verantwoording nemen!

Dit gaat over jou, duurzaam inzetbaar blijven. Hoe creëer je goede goede kansen voor jezelf om je behoeften te vervullen, succesvol te zijn, blijven en lol in je werk te houden.  Belangrijke vragen hierin zijn:

 • Bestaat je werk nog over een aantal jaar?
 • Wat motiveert je?
 • Komen je ambities uit de verf?
 • Over welke competenties beschikt je en waar wil je  je in ontwikkelen?
 • Aan welke competenties is behoefte om goed te functioneren?
 • Heb je voldoende veerkracht ?
Looobaanonderhoud

Loopbaanplanning

Ontwikkeling & (nieuwe) uitdagingen

Leef je om te werken of werk je om te leven? Je carrière opbouwen is je potentieel benutten. Er zijn veel factoren die maken of je succesvol bent, toch heb je daar invloed op. 

Wat is je stip op de horizon

Je blik op de toekomst

Loopbaanonderhoud

Betrokken werknemer

Duurzaam inzetbaar zijn is relevant blijven! Door ontwikkelingen, innovaties worden er steeds andere eisen gesteld aan medewerkers.

Inzetbaarheid is afhankelijk van vakkennis, vitaliteit en betrokkenheid. Dat vraagt doorlopend actie. Werken aan  ‘fit’, een goede match tussen werkgever en werknemer. 

Wat is je volgende ontwikkeling?

Potentieel benutten

Persoonlijke ontwikkeling

Willen, durven en zijn

De beste versie van jezelf zijnen tonen. Persoonlijk groeien, dromen waarmaken, omgaan met jezelf en in contact zijn met anderen. Angsten en onzekerheden steken altijd, in meer of mindere mate, de kop op. Zonder dat je het door hebt  beïnvloedt dit je functioneren en doe je jezelf tekort en kom niet goed uit de verf. In je angsten en onzekerheden zitten juist  je leermomenten en groeipunten: 

je coachvraag

 

Naar bewust bekwaam

Werkenergie

Werkplezier & werkstress

Je loopbaan kent fases. Je leven heeft ook ups en downs. Check je bronnen van levensvreugde. Vastlopen in je werk, verstoorde werk-privé balans, uitvallen door burn-out of bore-out, je bent niet de eerste die het overkomt. Toch ben je dan al een aantal grenzen overgegaan, en te veel en te gemakkelijk meegegaan met de waan van de dag.

Analyseer je stressoren en je energiegevers.

WerkEnergieAnalyse

Coachingstraject

Coachvraag: in mijn werk ?

Loopbaancoaching

Werken aan ambitie: zin in werk en doelen realiseren, sterke punten aanscherpen, 'even door de zure appel heen bijten' en opgeruimd verder.

Kansen creëren, ontwikkelen, doelen stellen en doorpakken.

De mogelijkheden bespreken?

"Doen wat je leuk vindt.
Het spel en de knikkers."

Marja Ritsema
Coach

Duurzame inzetbaarheid | Loopbaancoaching

we love them

wat anderen over mij zeggen

'Wie ben je', 'wat wil je', 'wat kun je' en 'waar wil je zijn'?

Mijn logo vertelt mijn drijfveer en inzet. ‘Wie ben je’, ‘wat wil je’ en ‘wat kun je’ zijn de 3 hoeken van de piramide. Het open (witte) vlak, de onzichtbare punt, je potentieel, waar wil je zijn? Je kennis over jezelf vergoten brengt je dichter bij je talenten, verlangens, idealen en doelen.

Stilzitten is geen optie, wat is je volgende stap? Een afspraak maken? Tot dan, groet Marja Ritsema

Logo ViaCoach

Blog

Talenten, kwaliteiten en meer

Talenten, passies, flow, kwaliteiten, competenties…… Dit zijn woorden die veel worden gebruikt, te pas en onpas, maar wat betekenen die woorden. Ik wil hier uitleggen

“Arbeidsmarkt klaar”, wat is dat?

“Arbeidsmarkt klaar”, wat is dat? Solliciteren; met een vacature zoeken, cv maken en brief schrijven ben je er niet. Het klinkt heel raar ‘arbeidsmarkt klaar’,

Voor ieder die doelen wil realiseren

Wat betekent persoonlijk leiderschap ?

Ik coach persoonlijk leiderschap. Persoonlijk leiderschap; hetgeen niet meer zegt dan ‘leiding over jezelf nemen’, zelf bepalen wat je doet en daar verantwoordelijk voor zijn. Dat is gemakkelijk gezegd dan gedaan, het vraagt keuzes maken over wat je wil, de vaardigheden hebben en lef hebben ervoor te willen gaan. Jezelf ontwikkelen hoort daarbij. “De zaag scherp houden”, aldus Covey.

Je functioneert het best als je weet wie je bent en wat je wilt en dat uitvoeren! Dat vraagt zelfkennis, naar jezelf kijken, een richting liezen, uitdagingen aangaan, je (ontwikkelings)behoefte vervullen,  positief zijn, oplossingsgericht werken, maar vooral zelfvertrouwen. 

Werkplezier is de uitkomst van; dat je iets doet wat je leuk vindt, wat zin geeft aan je bestaan. Werkplezier en prestatie gaan samen en brengt tot meer prestatie en doelen haalbaar maken.

Persoonlijk leiderschap in je werk, plezier hebben in je werk draagt bij aan een goed werk, inzetbaarheid en een goede match met je functie en werkgever. Dat uit zich ook in een betere prestatie, hogere klanttevredenheid, betere moraal en dat wordt ook gewaardeerd.

Duurzaam inzetbaar is je talenten goed benutten!

Je loopbaan onderhouden en actueel blijven

Loopbaanonderhoud is je werk, je ontwikkeling bijhouden en afstemmen op je behoefte en inzetbaarheid voor nu en zeker later. Wat is je baan na je volgende baan?

Je start je loopbaan als je van school afkomt en gaat werken. Wil je succesvolle en gezonde carrière dan maak je bewuste loopbaankeuzes en heb je een doel voor ogen.

Je ervaringen, (technologische) ontwikkelingen en veranderende werk en/of privé omstandigheden, als ook het ouder worden maakt, dat je inzetbaarheid verandert. Om aansluiting te houden met de arbeidsmarkt, inzetbaar te blijven, moet je relevant zijn voor de werkgever. Dat vraagt bijblijven en ontwikkelen.

Als je niets doet dan ben je overgeleverd aan wat de omgeving jou brengt, of in verrast. Als je niet weet wat je wilt, is de kans op ‘zwerven’ van de ene baan naar de andere en is het nog maar de vraag of je er blij van wordt. Maak een (begin van een) loopbaanplan, dan maak je bewuste keuzes die je helpen werk te doen waar je blij van wordt en je komt uit op de positie die je ambieert.

Wat betekent ‘loopbaan'

Synoniem voor loopbaan is carrière;  ontwikkeling van de maatschappelijke positie. Het werk dat je doet en de banen die je hebt gehad.

Carrière maken: steeds betere banen krijgen.

Onderwerpen van coaching:

Ambitie: Jouw baan na je volgende baan
Resultaatgericht werken: Competentie gericht ontwikkelen
Energiebalans: Weten waar je energie van krijgt en hoe je het effectief maakt
Invloed vergroten: Inzichten waarop keuzes gemaakt kunnen worden en 'er zin in' krijgt
Inzetbaarheid: Meer doen van 'dat' wat je leuk vindt en waar je goed in bent.

Happy Coaching Clients!

Toen ik was aangenomen​ in een nieuwe functie (overheid) werd me naar mijn salarisstrook gevraagd. Ik heb met Marja mijn aanpak besproken en we hebben gewerkt aan mijn onderhandelingsvaardigheden, dat scheelde me € 350,- per maand! Ik heb Marja zowel als inlevend als recht door zee ervaren.
Inge
5/5
Ik vond de inzet en betrokkenheid erg fijn en hoe in de sfeer van vertrouwen gewerkt wordt. Het gevoel van geaccepteerd worden en ik mezelf kon zijn. Marja stelt de juiste vragen, soms confronterend, maar ze liet me wel nadenken. Ik heb meer voor mezelf durven kiezen en heb een andere richting gekozen.
Carla
5/5
Ik vond het erg fijn dat je helder en to-the-point ​vragen stelde op het juiste moment. Ik kreeg hierdoor ruimte om mezelf op een andere manier te bekijken en me tot nadenken zetten. Ik kreeg hierdoor nieuwe inzichten waarmee ik verder kon. Later moest ik bij een keuzemoment nog eens terugdenken aan wat je zei: "waar word je echt blij van?" Marja heeft me echt geholpen sterk in mijn gesprekken te staan, mezelf goed te profileren en een keuze te maken.
Els
5/5

loopbaanbudget = loopbaanplanning

empower

Je loopbaan vormgeven

Soms is toeval een kans voor een mooie carrière. Alle ingrediënten voor werkgeluk en tevredenheid worden bediend, uitdagingen, jouw kwaliteiten, persoonlijke groei en succes. Om je loopbaan aan alleen toeval over te laten heeft het risico dat je gaat dwalen op de arbeidsmarkt en het niet goed kan vinden of de aansluiting mist. Maak een loopbaanplan, denk in elk geval na over, bijv.:  je werkzaamheden, werkomgeving, jouw kwaliteiten waar je echt wat mee wil en waar je gelukkig van wordt,

Loopbaanplan, weet wat je wilt bereiken

Te vaak zie ik dat medewerkers zich niet hebben voorbereid op mogelijke veranderingen van de werkomgeving. Als er een crisis dreigt, iemand niet adequaat reageert en als de klap dan komt (bijvoorbeeld burn-out, reorganisatie), dan kunnen ze niet goed incasseren en schakelen. Vaak zijn dan eerdere signalen genegeerd, onderschat.  Het incasseren van tegenslagen en baanverlies doet ‘pijn’. En als die pijn gaat stapelen en samenvallen met andere (vervelende) omstandigheden, is het leiden in last, als bijvoorbeeld: juridisch touw trekken, financiële zorgen, relatie die onder druk komt, gezondheidsklachten, wegvallen van structuur, de betekenis dat werk geeft. 
 
Een crisis is te op te vangen als je tijdig kan schakelen, voorbereid bent, een plan hebt. Je weet dan wat je richting is, wat je volgende stap is. Dus waar sta je over 3, 5 of 10 jaar? Hoe wil jij je verder ontwikkelen?
 
Nieuwe technologieën en veranderende inzichten volgen elkaar steeds sneller op. Wil je mee blijven doen, dan moet je hierop investeren, persoonlijk ontwikkelen, maar ook keuzes maken op richting en dat wat je leuk vindt.
 
Ga eens ‘met jezelf’ in gesprek over wat je wilt.

Persoonlijk ontwikkelplan, geef jezelf een uitdaging

Maak je eigen Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP). Dat deel uitmaakt van je loopbaanplan, maar je gebruikt als input in de gesprekscyclussen met je werkgever of je eigen korte termijn richting. Het planmatig aanpakken van je ontwikkeling vanuit je eigen kwaliteiten, idealen, oude beloftes die je aan jezelf hebt gedaan of dat waarvan je droomt, helpt je ‘bij’ te blijven. Start met de uitdaging die je jezelf geeft.
 
De gesprekscyclussen tussen werkgevers en medewerkers zijn vooral effectief voor werkgever en werknemer als er voor beiden ‘iets te halen en brengen’ valt. Deze uitruil tussen werkgever en werknemer gaat over productiviteit, prestaties en kosten. Betrokkenheid hierbij en hoe jij kan bijdragen gaat dan over de  prestaties.  Het persoonlijk ontwikkelingsplan gaat dan niet (alleen) over ‘beter functioneren‘. Het gaat ook over je persoonlijke ontwikkeling en doorstroom, dus je arbeidsmarktperspectief.  Je bereid je voor op je volgende stap in je loopbaan.

Persoonlijk leiderschap

Impact maken met ambitie

Werkplezier is te sturen!

Op maandagmorgen zin hebben aan je werk?

Analyseer werkplezier en energiebalans

Werkstress

Stress op het werk, burn-out is het een actueel gegeven. Redenen zijn te vinden in de jaarlijkse monitor van TNO, zie hieronder een samenvatting. De impact van stress, werkdruk op het werk is groot en dat terwijl we het werk en ook enige spanning wel nodig hebben. Bewust leven, keuzes maken, zelf leiding geven aan je leven, grenzen stellen, nee-zeggen, dus persoonlijk leiderschap. Leiding geven aan jezelf is eenvoudig weg de oplossing. Je zelf de vraag stellen: wil ik dit? En vervolgens jezelf de vraag stellen: wat zijn mijn opties?

Het grote ‘gat’, de uitputtingsslag, waar je in zit, maakt dat je het grote geheel niet meer ziet,  je jezelf vergeet of op de automatische piloot werkt.

Weet je dat:

 • 38,9% van de werknemers aangeeft dat hun kennis en vaardigheden NIET goed aansluiten bij hun huidige werk, dat motiveert niet!

 • 33,5% meer kennis en vaardigheden heeft dan nodig, dus geen uitdaging heeft!

 • 5,4% minder kennis en vaardigheden heeft dan nodig, dus op de tenen loopt!

 • 10,3% van de werknemers kan niet gemakkelijk aan de fysieke eisen van het werk voldoen, dus verhoogde risico op gezondsheidsklachten en uitval heeft.

 • 10,1% van de werknemers kan niet gemakkeljk aan de psychische eisen van het werk voldoen, dus verhoogde risico op gezondsheidsklachten en uitval heeft.

Deze gegevens zijn over 2019, bron TNO.

Wat leert deze informatie jou?

werkgever en werknemer

Werk privebalans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Het is heel vervelend als je niet uitgerust de week begint en je inzetbaarheid onder druk staat.