"Arbeidsmarkt klaar", wat is dat?

Solliciteren; met een vacature zoeken, cv maken en brief schrijven ben je er niet.

Het klinkt heel raar ‘arbeidsmarkt klaar’, vind je niet. Toch is het een moment van go /no go (yet) om te  solliciteren.

Het is niet meer dan dat je goed bent voorbereid op je volgende stap in je loopbaan en kan solliciteren naar de functie van je keuze of hierop gevonden te worden. Hier gaat een voorbereidingsfase aan vooraf, dit wordt vaak onderschat.

Ook al heb je nu werk, ook dan kun je ‘niet arbeidsmarkt klaar’ zijn. Je zou dan denken dat simpelweg de verwijzing naar; “waar je vandaan komt” en “wat je altijd hebt gedaan” voldoende is. Het is schrikken als blijkt dat het niet zo werkt, dat je niet automatisch aansluiting hebt op een nieuwe functie of dat je functie gewoonweg niet als vacature te vinden is. Wat ben jij nodig om aangesloten te blijven op de arbeidsmarkt en kun je je onderscheiden?

‘Klaar staan’ voor de nieuwe functie betekent weten waar je wilt werken, welk werk je wilt doen en kunnen concurreren in het sollicitatieproces. Gekozen worden uit een groep sollicitanten, betekent dat je het beste past op het vraag van de werkgever. De beste oplossing zijn betekent: goed voorbereid zijn, je presentatie is daarin belangrijk; je weet wat je wilt, welke oplossing jij voor de werkgever bent en zo profileer jij je, laat je jezelf zien. Je wordt hierin geholpen door je zelfvertrouwen, dat je erin gelooft, je straalt dat uit en vertelt erover.  Je mindset is ingeregeld met discipline en je hebt een plan met doel dat je wilt realiseren. Dat zit in je voorbereiding.

Aanhaken op de arbeidsmarkt vereist dat je up-to-date bent, vaardig bent met de laatste ontwikkelingen. Een open deur misschien, maar je hebt digitale vaardigheden op orde, je bent digitaal bereikbaar, zichtbaar en profileert je als professional. Je hebt nagedacht over je volgende stap en handelt daarnaar.

Zelfkennis en vertrouwen

De concurrentie is groot, maar voor iedereen is dezelfde kans bij gelijke kwaliteiten. Per generatie zijn er verschillen en die concurrentie moet je aangaan op de voordelen die jij biedt. Het gaat over opleiding, werkervaring, net zoals je drijfveren, kwaliteiten, kennis, waar zit je meerwaarde? Dat vraagt een focus op waar je naar toe wilt en wat je te bieden hebt. 

Mindset en houding maakt het verschil

Handel je vanuit professionaliteit of traditioneel werknemer gedachtegoed. Traditioneel werkten werknemers soms hun leven lang bij dezelfde werkgever. Zekerheid van werk was bijna gegarandeerd. De huidige tijd van veel dynamischer en veranderingen komen steeds sneller. Als professional werk je aan het realiseren van je eigen doelen, werk je aan je netwerk en maak je jezelf zichtbaar. Wat ben jij nodig om de professional in je te laten groeien?

De Baak, Balloerveld

De Baak, een plek op het Balloërveld, Rolde op de Route van het Pieterpad. Een mooie plek voor coaching.

Veranderen van werk zijn belangrijke momenten op je levenspad, je neemt iets mee, laat iets achter en kijkt naar iets uit.Je werkt omdat je dat wilt en omdat je iets wilt bereiken wat voor jou belangrijk is. Dat markeert ook een duidelijk moment van keuzes maken en vraagt tijd en reflectie.

Geef een reactie