Over Mij

In 2016 ben ik gevraagd voor een klus, toen heb ik ViaCoach opgericht.

20 jaar ervaring in loopbaanadvies, re-intregratie en coaching

Over ViaCoach en Marja Ritsema

Ik coach persoonlijk leiderschap en help bij het vinden en volgen van de juiste koers en zodoende je ambities te realiseren. Ik geloof dat met werken aan je ontwikkeling je meer controle over je leven krijgt en je gelukkiger wordt.

Na mijn 40e heb ik het anders aangepakt, een carrièreswitch en een HBO opleiding. Ik ben afgestudeerd op competentiemanagement.  Mijn scriptie is gebaseerd op mijn stage in het Refaja Ziekenhuis te Stadskanaal afd. P&O. Het is nog steeds de basis van mijn huidige werk. Ik ben in competenties gaan denken, zie beroepen, functies in competenties, diploma’s in competenties. Puzzelstukjes die samen het grote geheel maken en ‘ergens in te passen’ is. Een diploma heeft die flexibiliteit niet omdat het de volledige puzzel is en als eis, ondergrens wordt gekenmerkt. Met de kwaliteitscriteria groeit ook steeds meer de vraag naar zekerheid en dus naar diploma’s. Het gevolg is dat het harde grenzen trekt en mis matches van vraag en aanbod van werk oplevert en kansen om aan te sluiten wegneemt. Mensen haken daarom ook af, of worden afgewezen omdat ze niet voldoen aan de eisen.

Het is voor mij de uitdaging elke keer weer de puzzelstukjes te zoeken en de puzzel laten maken. Hiervoor is het gesprek van groot belang.

‘Wie ben je’, ‘wat wil je’ en ‘wat kun je?’

Mijn logo vertelt mijn drijfveer. ‘Wie ben je’, ‘wat wil je’ en ‘wat kun je’ zijn de 3 hoeken van de piramide. Het open (witte) vlak, de onzichtbare punt, je potentieel. Je kennis over jezelf vergoten, je ontwikkelen brengt meer kleur aan en brengt je dichter bij je talenten, passies, idealen.

Ik zie te vaak dat mensen niet bezig zijn met hun loopbaan en geen plannen hebben voor hun volgende stap, met nadelige gevolgen als burn-out, bore-out of op een zijspoor worden gezet, terwijl je ontwikkelen en een nieuwe uitdaging ook gewoon leuk is. Vaak wacht men te lang en komen in beweging als ‘er iets dreigt’ of als er een besluit is gevallen.  Dan ben je te laat en wel om 2 redenen: je bent niet voorbereid, maar er zijn ook tegenslagen te verwerken. En die laatste is het vervelendste, die haalt je uit je kracht, geeft een deuk aan je zelfvertrouwen.

Loopbaanplanning helpt, nadenken over welke richting je op wilt, wat je ooit nog eens wilt gaan doen. Het planmatig aanpakken van je ontwikkeling vanuit je eigen kwaliteiten, idealen, oude beloftes die je aan jezelf hebt gedaan of dat waarvan je droomt, helpt je ‘bij’ te blijven. Gun het jezelf gelukkig te zijn en geef richting aan je leven. Werk heeft een grote toegevoegde waarde, maar leuk werk nog meer. Ontwikkeling en uitdaging hoort daarbij.

ViaCoach-ing impact maken met ambitie en de rest van je leven beïnvloeden door meer kleur te geven!
Oftewel: doe wat je leuk vindt.

“Doen wat je leuk vindt”. Dat is gemakkelijk praten. Dromen waarmaken en zelfregie pakken. Voor velen is dat moeilijk te verwoorden en realiseren. Voor mij maakte mijn HBO studie en studietijd het verschil, toen was ik 40 jaar. Vervolgd met opleidingen tot arbeidsbemiddeling en coaching en daar ben ik voor gegaan. Ik heb mijn kansen gegrepen, van mijn diepte punten geleerd. Verder is het mij gegund dat ik mij heb kunnen ontwikkelen en nu mijn kennis mag delen.  Lees meer….

“Doen wat je leuk vindt”, is voor iedereen een uitdaging. Daar is geen vast recept voor. Hoe ik dat doe? Dat is vooral het gesprek, een goed gesprek en het onderzoek naar: ‘wie ben je’, ‘wat wil je’ en ‘wat kun je’ en oefeningen. Maar geef ook een recept zodat je er later ook nog eens mee aan de slag kan. Ik ben realistisch, praktisch en heb een persoonlijke dynamische aanpak, waarbij ik graag werk met methoden en oefeningen.

De huidige tijd is weerbarstig, steeds sneller, digitaler en vereist schakelen, dat vraagt een zelfsturende houding om bij te blijven, maar vooral afstemming met jezelf. Internet overvoert ons met informatie, maar geeft ook veel kennis (maar nog geen diploma). Internet helpt ons ook steeds meer de verbinding te houden met ons werk, en de economie draaiende te houden zoals in de Coronacrisis. Ook hierdoor zal  er veel veranderen. De arbeidsmarkt verandert dan ook (weer), blijf aangesloten! Wat is je volgende stap?

Ik gun je; dat je doet wat je leuk vindt, persoonlijke groei en  het landschap en perspectief daarbij hoort.  Ik coach je graag bij het onderzoeken van je volgende stap en ‘leer je vissen’.

Wat is de toegevoegde waarde van ViaCoach?

Succesvolle organisaties doen het goed, als ze doen waar ze goed in zijn en de uitdaging om het verschil te maken voor haar klanten steeds weer aan te gaan.  De match organisatie en medewerker is daarin belangrijk. Voor mij is het sleutelwoord: competenties. Ik ben ervan overtuigd dat als organisaties de focus helder heeft, de doelen heeft gesteld en communiceert en de organisatie ingericht wordt met mensen met de daarbij horende competenties, er energie, inspiratie ontstaat,  de resultaten zullen volgen. Medewerkers en organisaties kunnen niet zonder elkaar, de marktomstandigheden veranderen doorlopend en zijn uitdagend. In-, door- en uitstroom zijn issues van alledag. 

Mijn uitgangspunt is werken aan een goede match,  het verbinden van individuele persoonskenmerken met organisatie -/functiekenmerken en taakeisen. Competenties zijn te operationaliseren en de verbindende factor. Met mijn 20 jaar re-integratie en coaching ervaring is die brug te slaan.

Ik werk met de Werkenergieanalyse® omdat het een goede aanvulling op  het personeelsinstrumentarium,  een objectieve tool is die de medewerker zelf invult, goed en snel inzicht geeft hoe de huidige situatie is en de medewerker in staat stelt een aantal keuzes  te maken.

ViaCoach coacht persoonlijk leiderschap.