Persoonlijk profiel

Wat is profileren?

Profileren is een bepaald beeld vormen van jezelf. 

Jezelf profileren, dan wil je op een bepaalde manier overkomen, invloed uitoefen op ‘gezien worden’.  Accenten leggen op je toegevoegde waarde, je onderscheidend vermogen, dat helpend is voor je carrière.

Profileren is dus ook ‘jezelf zien’, bewust zijn en bewegen vanuit wat jij wilt, wie je bent: je persoonlijke eigenschappen, talenten, kwaliteiten. Hoe dan ook, het beeld van jezelf (profiel) begint met zelfkennis en zelfinzicht. Wat anderen zien ‘dat ben jij’. Het helpt als je je omgeving vraagt, hoe ze jou zien, wat je kwaliteiten zijn. Vaak zie je je eigen kwaliteiten niet omdat ze voor jezelf vanzelfsprekend zijn, het hoort bij jou. Daar gaat het nou net om, de bewustwording daarvan.

Invloed uitoefenen op je profiel. Laat zien wat je wilt, je je wilt ontwikkelen, een missie hebt of resultaat wilt behalen. Als je een doel voor ogen hebt, of solliciteert kun je accenten leggen om je doel te halen.

Dat geeft ook gelijk de kracht van je profiel aan, het vormt zich op je zelfvertrouwen. Zicht hebben op je talenten, kwaliteiten, uitdagingen en durven zijn wie je bent, staan voor wat je wilt.

Profileren is een hele klus zeker als je middenin de ratrace zit, van baan wilt veranderen. De omgeving stelt allerlei eisen en verwachtingen aan je.  Van nature zijn we daar gevoelig voor en passen we ons aan. Daar ontstaat spanning. Als je toegeeft aan (maatschappelijke) druk, je daaraan tracht te voldoen, etaleert, aanpast, dan heeft dat tot gevolg dat je, dingen gaat doen die niet bij je passen. Daar kun je dan ook weer onzeker van worden. Want kun je wel waarmaken wat je zegt, hebt beloofd?

We passen ons vaak aan, maar noodgedwongen je groter maken dan je bent, of je kleiner voordoen dan je bent, dan krijgt een ander het gevoel van: hier klopt iets niet. Dat wil je niet. Blijf wel dicht bij je zelf.
 

Profileren is jezelf goed kennen, je kwaliteiten, je ambitie en dat goed inzetten. Het is ook jezelf erkennen en accepteren, je zelf zijn. Door dat te laten zien, maak je indruk op de ander. Ik zeg niet dat het gemakkelijk is, het is hard werken om dichtbij jezelf te blijven.

Lorem ipsum

(ontwikkeltraject Jezelf zijn, leven en werken op een manier die bij je past :  programma ‘ontdek je talent’)

WhatsApp