Je moet elke dag opnieuw alle ballen in de lucht houden en maar weer presteren. Je moet op veel dingen tegelijkertijd letten, op het werk, maar ook het reilen en zeilen privé. Dat is soms erg lastig. Door de waan van de dag is soms moeilijk even de hoofd- en bijzaken te scheiden en het simpel te houden voor jezelf.

De scheidslijn tussen werk en privé is dun, het werk van iemand stuurt vaak zijn leven, soms vraagt het aanpassingen in het gezin. Het is dus balanceren en alle ballen in de lucht houden. Op het moment dat je beseft dat je in de ratrace zit, het leven, je verplichtingen vragen veel en eisen doorlopend aandacht, dan ben je de controle al kwijt.

Duurzame inzetbaarheid is ook voor jou een belangrijk onderwerp. Het gaat om je vermogen te werken, toegevoegde waarde te leveren en te ervaren voor nu en in de toekomst totdat je uittreedt en met pensioen gaat. Naast persoonlijke ontwikkeling, het onderhouden van kennis, vaardigheden en competenties is vitaliteit erg belangrijk. Vitale medewerkers hebben een groter werkvermogen, zijn productiever, meer betrokken, veerkrachtiger en hebben een goede verhouding werk-privé balans.

Medewerkers die een goede balans tussen werk en privé hebben, voelen zich gezonder, presteren beter en ervaren meer voldoening in het werk.

Vitaliteit, lekker in je vel zitten

Vitaal zijn en blijven vraagt je aandacht. Je gezondheid en welbevinden heb je niet altijd in de hand, maar je kunt het wel beïnvloeden. Als je mentaal fit en fysiek fit bent, maak je optimaal gebruik van je kwaliteiten, je werkt energieker en met meer plezier.

Je hebt een gedeelde verantwoordelijkheid met je werkgever met betrekking tot je eigen inzetbaarheid. Als fit bent, ben je productiever, meer bevlogen, meer betrokken en beter inzetbaar.

Vitaliteit gaat over: 

  • je leefstijl
    • Onze gezondheid wordt beïnvloed door onze leefstijl en door onze leefomgeving. Op het gebied van leefstijl zijn er zowel gunstige als ongunstige ontwikkelingen. Minder mensen roken en meer mensen bewegen, maar meer mensen zijn te zwaar. Ongezond gedrag is verantwoordelijk voor bijna 20 procent van de ziektelast. (RIVM.nl)
  • je werkvermogen
    • “Werkvermogen is de mate waarin iemand lichamelijk en geestelijk zijn huidige werk kan doen, nu en in de toekomst. Verminderd werkvermogen voorspelt (langdurig) verzuim. Het gaat zelfs verder: werkvermogen geeft inzicht in de mate van werkgeluk, in productiviteit en zogenoemd verborgen verzuim (wel aanwezig, maar niet optimaal presteren). Het geeft daarmee ook inzicht in de kansen op verbetering”. (Prof. Juhani Ilmarinen /AWVN.nl)
  • je mentale/emotionele balans

 

(Timemanagement) Zelfmanagement

Persoonlijk leiderschap is de leiding nemen over jezelf, ‘waar ga ik voor staan, waar ga ik heen’?

Gebruik maken van je invloed als dat tot zijn recht komt, weten waar je verantwoordelijkheid stopt

Stem je waarden af met je geweten.

Wat Corona ons heeft geleerd is dat veranderen, oude gewoontes, die kun je zo aan de kant schuiven. Geen handen meer schudden bij begroeting, mondkapjes voor, videobellen, thuis werken. Laten we dat even in het achterhoofd houden.

Werk-prive en in balans met jezelf

Werken zit in onze natuur, net zoals spelen is voor kinderen of zorgen voor je kinderen. Als dit allemaal zo natuurlijk is, hoe kan het dan, dat onbalans in werk-privé een issue is? Problemen veroorzaakt?

Je ziet het ook wel als mensen werkloos worden, van het ene uiterste: druk, druk, druk, naar het andere: niets meer te doen, geen structuur, geen contacten enz. Het leven is zoeken naar en invulling geven aan je zingeving, gevoel van nut en evenwicht in je belastbaarheid. Je energiebronnen en je stressoren zoeken, evenwicht aanbrengen door te leren van ervaring.

Waar zou een probleem van onbalans kunnen zitten?

  • Sommige werk- en carrièrekeuzes zijn moeilijk te combineren met de dagelijkse taken in een (jong) gezin.
  • Het leven kun zien als een ratrace van werken en consumeren, wanneer is het genoeg? Kortom wat zijn de waarden (en normen) waar je van jezelf aan moet voldoen? Welke meetlat hanteer jij?

We zijn ‘geprogrammeerd’ alsof we alles perfect moeten kunnen, alles kunnen controleren of veranderen en dat falen een teken van zwakte is. Dit is niet reëel, maar als je je prestaties, resultaten wel langs die lat legt valt het gauw tegen of het is niet genoeg.

In onze opvattingen ligt besloten dat we moeten kiezen tussen mooi of lelijk, aardig of onaardig, sociaal of niet sociaal (teruggetrokken).

In de praktijk kunnen die opvattingen over onszelf ook naast elkaar bestaan. Het realistische plaatje is: ze bestaan naast elkaar, want we hebben allemaal goede en minder mooie eigenschappen (schaduwzijde), of je dat nu wilt zien of niet.

Nu we dit zo vaststellen, het realistische plaatje met onze zwakheden en hoe we  ‘geprogrammeerd’ zijn op het ideale plaatje, zie je dan ook dat jou realiteit niet helemaal klopt met je ideale beeld? Het beeld waar je alles wat je doet en gerealiseerd hebt aan afmeet? De mooie plaatjes in de reclame, sociale media en uiterlijke schijn van anderen, bijvoorbeeld.

Waarden die te maken met hebben met hoe je keuzes maakt in je leven. Als je wilt doen wat je eigenlijk zou willen, kun je het beste je eigen waarden als basis nemen voor wat je doet.

Kortom wat zijn de waarden (en normen) waar je van jezelf aan moet voldoen? Welke meetlat hanteer jij? Wees eerlijk naar jezelf en erken waar ‘het’ je leven knelt. Neem zelf de controle en verantwoording.

Welk leven wil jij leven? “De rechte of kromme komkommer?”

De commercie, winkelbedrijven, draaft ook door om de consument te bedienen op het perfecte plaatje, dus rechte komkommers te verkopen, of smetteloze appels. Welke ‘aanslag’ dat is op de normale, natuurlijk groei, weet ik niet, maar is hard gewerkt, veel geïnvesteerd in perfectie.

Albert Heijn geeft het voorbeeld en verkoopt “De Buiten Beentjes”. Een uitdaging aangaan: Buiten Beentje worden.

De uitdaging aangaan: Buiten Beentje worden.

De Buiten Beentjes

Smaak zit van binnen

Albert Heijn verkoopt De Buiten Beentjes.  Wat zijn dat: groenten en fruit die niet voldoen aan het ideale plaatje, de perfectie niet haalden. Er zit een vlekje op de appel, de komkommer is krom.

Waarom doet AH dit?

“Er zijn steeds meer klanten in Nederland die het uiterlijk van groente en fruit minder belangrijk vinden. Het maakt hen minder of niet uit dat een komkommer krom is, als ‘ie maar lekker is. Daarnaast vinden wij weggooien zonde en verkopen zowel de telers als AH deze mooie producten het liefste aan onze klanten in de winkel dan dat het als veevoer of naar de biovergister gaat.

 

Er is een verschuiving van waarden, waardering van "uiterlijk" naar "lekker is goed genoeg", "duurzaamheid", het "verdienmodel" verkopen brengt meer op dan weggooien dus maatschappelijk verantwoordelijkheid.

Wat zijn jou waarden, waardering van jouw 'ideale plaatje' naar jouw 'realistische plaatje'?

WhatsApp