Waarden en drijfveren

Je waarden zijn bepalend voor wat je doet of je tevredenheid bij wat je doet. Je waarden zijn je kompas, je toetst wat je doet en de keuzes die maakt aan je waarden. We worden van binnenuit gedreven, die drijfveren bepalen wat we doen, zijn persoonsgebonden factoren, die bepalen je levensdoel, zetten aan tot actie, geven richting. In de kern worden we van binnenuit gedreven om aan je persoonlijke behoeften te voldoen, als alle contactpuntjes (waarden, drijfveren en activiteiten) goed zijn aangesloten is de motivatie en tevredenheid vanzelfsprekend.

Weten wat je je drijft, wat je waarden zijn is tegelijkertijd de grote puzzel als het leven even niet overzichtelijk is, als het tegenzit. Je loopbaan vraagt af en toe onderhoud, jezelf vragen stellen en je afvragen ben ik goed bezig? Wat zijn je waarden, wat drijft jou, wat past bij jou?

Werk je om te leven of leef je om te werken?

Werken: is het werken om te leven of leven om te werken? Het is aan jou om daar antwoord op te geven. Het gaat om keuzes maken, een plan en richting hebben en een doel stellen. Je loopbaan, en dus je leven, te sturen. Als alles op rolletjes loopt, ben je tevreden. Gewoonten slijten in, langzaam aan leef je op de automatische piloot; huisje, boompje beestje.

vroeger, economische groei

Ooit begon werken met fysiek overleven en om in levensonderhoud te voorzien, gevolgd door ‘ruilen’, iets doen, maken voor een tegenprestatie. De een deed iets voor de ander op basis van zijn kwaliteiten. Dat is feitelijk nu nog zo. Maar er is zoveel meer.

Wat geeft zin aan het leven? Ik hoor vaak mensen zeggen: is dit het? Of; “Ik heb het allemaal al een keer gezien, ik ben er klaar mee”.

Het gevoel van zin of nuttig zijn, zijn dan afwezig. Toch een belangrijk element in de motivatie en het werkplezier.

Definitie van loopbaan, werk en werken

Wat is ‘loopbaan’, het synoniem voor loopbaan is carrière; ontwikkeling van de maatschappelijke positie. Het werk dat je doet en de banen die je hebt gehad. Carrière maken: steeds betere banen krijgen.

definitie werk werken

Het leven is een golfbeweging van nieuwe ervaringen. We zijn van nature nieuwsgierig en willen leren, wijzer worden.  Je begint ambitieus en langzaam wordt het routine om te eindigen in verveling of je raakt opgebrand door onderpresteren.De druk kan ook te groot worden, omdat je omgeving steeds meer van je eist, je hard moet werken om bij te blijven en letterlijk opgebrand raakt. Teveel energie verspelen, opbranden geeft stress en verzuim door uitval.

Sta dus stil bij je focus, wat wil je? Wat is je volgende stap, wees voorbereid op een nieuwe golf van ontwikkelingen en ervaringen waar je bij wil zijn.

Werken om te leven

Naast werken tijd hebben voor dat wat je belangrijk vind.

Waarom in gesprek met de loopbaancoach

Je functioneert het best als je weet wie je bent en wat je wilt. Dat vraagt zelfkennis over je behoeften, uitdagingen, ontwikkeling en oplossingen, maar vooral zelfvertrouwen om stappen te ondernemen. Persoonlijk leiderschap, betekent niet meer dan zelf de regie nemen. Ik kan je door opdrachten en in gesprekken helpen zicht te krijgen op diepere drijfveren en waarden, je steunen, en als het moet, het roer om te gooien. Sparren over je keuzes en plan geeft jou duidelijkheid. Een loopbaantraject kun je zien als een persoonlijk ontwikkeltraject, maar dan speciaal voor jou op maat gemaakt.

Het mooie van coachgesprekken is, dat je in gesprek gaat over jezelf, dat je je twijfels en angsten mag uiten, zonder dat je bang hoeft te zijn voor een oordeel of gezeur. Dat geeft ruimte, diepgang en inzicht. Het helpt juist een stap vooruit te maken. Het is een bijzondere ervaring omdat je je onvoorwaardelijk kunt uitten of daartoe uitgenodigd/uitgedaagd wordt. Dit is soms confronterend, maar zonder wrijving geen glans. Je bent de enige die iets kan veranderen, dus word je bewust van de mogelijkheden die je voorhanden hebt.

WhatsApp