Vorige week de 3daagse training Toe aan ander werk in Emmen afgesloten. Het was een enerverende training met leuke mensen. De deelnemers bereiden zich voor op zoeken naar ander werk, maken keuzes voor de toekomst, onderzoeken vragen die opkomen en zetten acties op om een baan te realiseren. Op het einde van de tweede dag zat iedereen erdoor, een zware dag van ‘loslaten’, reflectie, zoeken naar kwaliteiten en competenties. De derde dag is een dag van opbouwen, mogelijkheden en kansen zien. De dag was gezellig en vol verrassingen. Onderling zijn er afspraken gemaakt om contacten in elkaars netwerk op te zoeken, werkgevers te benaderen. Dat is het echte werk, geweldig. Nu gaan we de terugkomdag afwachten om te zien wat dan de resultaten zijn.

Zo’n training bereid je voor op het benaderen van de arbeidsmarkt, solliciteren, beroepskeuze, lange en korte termijn planning/doelen. Om te solliciteren moet je ‘fit’ zijn, ‘topfit’ zijn, lekker in je vel zitten. De training geeft dan een boost, zelfvertrouwen. Om je voor te bereiden op nieuw werk en het realiseren van nieuw werk moet je open staan voor vernieuwing, uitgedaagd willen worden of de bereidheid hiervoor kunnen opbrengen.

Een van de deelnemers deed dapper mee, maar kreeg het emotioneel steeds lastiger om aan te haken. Vragen kwamen confronterend aan en hij klapte dicht, de tranen kwamen. Terecht zegt hij op het eind dat deze training voor hem te vroeg was. Hij had echter wel de training nodig om op dat inzicht te komen, te ervaren dat de emmer vol zat. De trots op zijn beroep, panelenbouwer, toen hij zich voorstelde, is veranderd in onverschilligheid.

Een en ander heeft te maken met de wijze waarop hij ontslagen is, afscheid heeft kunnen nemen van werkgever en collega’s en behandeld is door zijn oude werkgever. Privéomstandigheden spelen vaak ook een rol, als er nog iets anders speelt en/of oude ‘wonden’ gaan meewerken, dan werkt het ontslag als een boemerang. Dan heb je iets op te lossen, te verwerken en ben je tijd nodig om de zaken weer op een rij te krijgen. Werkloos worden is een top 3 van traumatisch ervaringen.

Ontslagen worden is een ding, het einde van een zakelijke overeenkomst, is niet leuk, maar overkomelijk, maar de wijze waarop iemand ontslagen wordt is een ander ding. De relatie werkgever-werknemer staat op spanning bij ontslag, er spelen grote belangen. De werknemer wordt vaak overvallen en weet zijn positie niet goed te bepalen. De werkgever heeft de regie. ´Hard op de inhoud´ en ´zacht op de relatie´ is een gouden regel in deze situaties.

Degene die ontslag krijgt is sowieso al kwetsbaar, gaat een onzekere toekomst tegemoet, verliest structuur en sociale contacten, kan zich afgewezen voelen, daarmee raak je iemand in de kern van zichzelf. Als de laatste periode een (juridische) martelgang wordt, een periode van genegeerd of gepest worden dan heeft dat grote emotionele effecten op de medewerker. Dat werkt verlammend, breekt het zelfvertrouwen af, van een goed afscheid is dan geen sprake meer, terwijl hij zelf altijd loyaal aan de werkgever is geweest. Dat wordt niet begrepen. Dat maakt ook dat mensen ziek worden. Ook al heeft iemand ontslag, hij verdient respect en waardering als persoon. De werkgever investeert op deze wijze ook in de toekomst van zijn te vertrekken werknemer. Dit is ook maatschappelijk ondernemen, immers op de ziektekosten en kosten van werkeloosheid kan bespaard worden, naast onnodig persoonlijk leed.

Hoe ga als werknemer om met het ontslag?
Als je wordt aangenomen kom je via de voordeur binnen, bij ontslag moet dat ook gelden: de werknemer vertrekt via de voordeur van de werkgever. Probeer dat als medewerker voor jezelf ook te bewerkstelligen.

Een goed afscheid en/of te kiezen voor acceptatie van het ontslag maakt dat de medewerker over een periode van rouw kan ‘springen’ en eerder nieuwe uitdagingen ziet, de oranje lijn in het onderstaande schema. Schematisch kun je je dat zo voorstellen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top