Werken aan ambitie: zin in werk en doelen realiseren, sterke punten aanscherpen, 'even door de zure appel heen bijten' en opgeruimd verder.

Kansen creëren, ontwikkelen, doelen stellen en doorpakken.

De mogelijkheden bespreken?

"Doen wat je leuk vindt.
Het spel en de knikkers."

Marja Ritsema
Coach

Duurzame inzetbaarheid Loopbaancoaching

Loopbaancoaching

Loopbaancoaching gaat over jouw inzetbaarheid

Waarom werk jij? Wat voor werk doe je? Hoeveel uren werk je? Wat zijn jou plannen voor de toekomst? Wat is jou inzetbaarheid?  Blijft jou werk bestaan? Past je werk bij jou? Ben je tevreden met je werk? Houdt je dit vol tot je pensioen? 

Dit zijn zomaar wat vragen waar je in ‘de waan van de dag’ niet zo bewust van bent. Werken heeft een aantal functies/redenen, naast inkomen ook structuur, sociale contacten, ontplooiing, status. Dit zijn belangrijke zaken, die in de gewoonte opgaan en waar je onbewust van bent, totdat je ze verliest! 

Onttrek je aan 'de waan van de dag' en neem je loopbaan serieus

Loopbaancoaching is iets voor jou als:

 • je zorgen maakt over je werk
 • je uitgekeken bent op je werk
 • er verlies van werk dreigt
 • er ontslag van werk dreigt
 • als er gedoe op het werk is
 • als de lol eraf is
 • als je meer van je werk verwacht of aankan
 • je wilt bijblijven en blijven meedoen
 • doelen wilt realiseren, doorpakken

Duurzaam inzetbaar?

Gemotiveerd, vakkundig, vitaal en productief?

Nu en later?

Inzetbaarheid en doorlopende veranderende (werk)omgeving

De omstandigheden van het werk en het werk zelf verandert doorlopend, nu door Covid-19, maar de technologie verandert ook steeds sneller. Bovendien veranderen jouw uitdagingen en behoeften in de loop van jaren. Als werkende moet je meegroeien, blijven presteren. Dit vraagt aanpassen, als meer thuiswerken, werken met andere systemen, dat vraagt flexibiliteit en nieuwe vaardigheden. Het geeft ook een ander evenwicht in de werk-privésituatie en je ‘zelfmanagement’, persoonlijk leiderschap/keuzes maken. 

 • Als het werk verandert is het goed daarbij stil te staan: past dit nog wel bij jou, je lifestyle en je doelen? 

Ook je leven draait door, je wordt ouder en veranderen jouw uitdagingen en behoeften. Door je (levens)ervaring, leeftijd, kom je ook anders in het leven te staan. 

 • Dus verandert ook je inzetbaarheid: wat zijn nu je loopbaanvragen?

Neem de controle over je carrière!

Inzetbaarheid: wat wil je zelf?

Hoe rol je in een loopbaan?  Ben je gevraagd voor iets?  Wist je het altijd al en ging je recht op je doel af? Of wist je het niet en doe je maar wat?

De vraag: wat wil je, moet beantwoord worden om ergens te komen en succesvol te zijn. Dus: wat kun je? Wat zijn je competenties (kennis, houding en kwaliteiten), maar ook wat drijft jou. Wanneer slaat jouw motor aan, kom je in beweging, waar liggen je interesses? We onderzoeken dit en gaan uit van jouw talenten, waarden, ambities en drijfveren.

Je richting bepalen, je eigen keuzes maken, draagt bij aan je (werk)geluk.

Leer jezelf beter kennen!

Weet je (nog) niet wat je wilt? 

En je wilt werk waar je plezier aan beleeft, energie van krijgt en bij jou past?

Dan help ik je graag in je zoektocht jezelf woorden te geven die jouw kenmerken. Samen werken we aan jouw inzichten, jouw dromen, handelen en durven.

Resultaat: je hebt jezelf beter leren kennen, zelfvertrouwen. Je hebt een basis als vertrekpunt dat je helpt bij het maken van keuzes. Je kan je ideeen en inzichten meer tot leven laten komen en voor je laten werken.

Je had het gisteren al willen doen, daarom doe je het vandaag

Ik kan je helpen ontdekken wat er allemaal mogelijk is binnen jou functie, loopbaan of wellicht ergens anders. 

Groeien en ontwikkelen een levensbehoefte

Blijven meedoen, duurzaam inzetbaar zijn en doen wat je leuk vindt vereist een actieve houding. Je speelt in op kansen die zich voordoen of realiseert je doelen, wensen.  

Veel functies en werkomgevingen zijn drastisch veranderd, gaan veranderen. Daar komt iets voor terug, er liggen gewoon kansen.  Wees nieuwsgierig en pak je uitdaging. Stilstaan is geen optie (meer), daarvoor gaan de ontwikkelingen te snel.

Je gaat over je eigen loopbaan, sta af en toe stil bij wat je doet en check of je goed bezig bent. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat houdt je bezig? 
 • Wat motiveert je?
 • Wat zijn je ambities?
 • Waar wil je je in ontwikkelen?
 • Wat heb jij de werkgever te bieden?
 • Wat heeft de werkgever jou te bieden?
 • Heb je voldoende veerkracht en werkenergie?

Als je alleen werkt voor inkomen, dan doe je jezelf tekort!

Tip: start een loopbaancoachingstraject als het goed met je gaat, dan kun je in alle vrijheid en onbevangen je keuzes maken en ligt er een plan(netje) klaar voor je volgende stap. Wacht niet tot het moment dat er zich een crisis aandient.

Meer weten over deze vragen of hoe je loopbaan voortzetten...... knop

een kennismakingsgeprek is natuurlijk gratis. Voel je vrij je vragen aan mij voor te leggen.

Loopbaanplanning

Ontwikkelgesprekken

Loopbaanonderhoud

De rest van je leven beïnvloeden door meer kleur te geven!

Uitgangspunt van ViaCoach is dat mens en werk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Werken zit in onze natuur, draagt bij aan zigeving en behoefte aan ontwikkeling.

Jouw kwaliteiten/talenten komen tot ontwikkeling als je werk doet wat bij je past, bekwaam in bent en je uitdagingen geeft. 

Succesvol zijn, gelukkig zijn gaat over zingeving en inzetbaarheid. Er zijn zoveel keuzes te maken, maar waar ga je voor? Wat past bij jou en wat is belangrijk voor jou? Wat geeft het gevoel van nuttig zijn, ergens aan bijdragen, realiseren. Belangrijke vragen die centraal staan in het coachingstraject en jou helpen jou richting te bepalen, keuzes te maken.

Je hebt een vraag over je werk, je functioneren, je loopt vast in je werk of hebt het allemaal al wel een keer gezien. Nu je hier bent bent, ben je op zoek naar iets, een antwoord? Waar kan ik je mee helpen?

Waarden en normen

Ik ben opgevoed met de verwachting dat ik als vrouw zelfstandig en onafhankelijk kon leven. Daarbij was werk hebben erg belangrijk en werkloosheid een doodzonde. Daarentegen mocht ik, als meisje, niet naar de LTS bouwkunde om mijn dromen te volgen. "Wat moet jij daar tussen die jongens", zei mijn moeder.

Loopbaanvraag: in mijn werk ?

Waarom coaching?

Waar sta je over 5 jaar

Werken is een deel van ons bestaan, onze natuur. Dit is vanzelfsprekend.

De ‘waarom-vraag’: ‘waarom werk ik?’ is niet zo vanzelfsprekend. Die is heel persoonlijk en verschilt per persoon, verandert met de tijd, leeftijd, per omstandigheid, per levensfase. De reden, drijfveer waarom je werkt bepaald je motivatie, betrokkenheid, de lol in je werk en inzet. Het is dus belangrijk te weten waarom je werkt, wat je drijfveer is, je je kwaliteiten inzet en je voldoende inzetbaar bent, mogelijkheden hebt in de toekomst

Ook levenservaring, je gezondheid en (technologische) ontwikkelingen beïnvloeden je belangstelling en uitdagingen en dus veranderen je drijfveren. Sta daarom eens stil bij wat je doet, waarom je iets doet en waar sta je over 5 jaar?

 • Maak een loopbaanplan

 

Weet wat je beweegt

Voorkom dat je situatie gaat voortkabbelen. 

Als je weet wat je beweegt, je drive is, kun je gemakkelijker keuzes maken in je werk, je leven.

We kennen een aantal belangrijke drijfveren:

 • balans en evenwicht
 • uitdaging en ontwikkeling
 • vrijheid en autonomie

Het is goed te weten wat je drijfveren zijn, het ‘motortje’ waarop je in beweging komt en bijdraagt aan je tevredenheid.

Door een goede afstemming met je wat je doet en je drijfveren ontstaat de optimale match tussen jou en je werkgever. Dat draagt bij aan je inzetbaarheid bij je huidige/toekomstige werkgever.

 • Maak jaarlijks een persoonlijk ontwikkelplan

Vind je het ook belangrijk dat je werk en privé in balans is of zoek je een nieuwe uitdaging? Laat je coachen! 

Op vakantie

Je weet wat je favoriete vakantie is (drijfveer), rust, zon, water en zand tussen je tenen, dus je vakantie is snel geboekt (doel).
Het voordeel is dat je weet wat je in je koffer stopt (eigenschappen, kwaliteiten) je reisplan goed is voorbereid (uit zekerheid), of niet als je dat fijner vindt (uit avontuur).

In contact met de ander

Het kan je gebeuren dat je in een ongemakkelijke situatie komt en je presentatie, gedrag niet effectief is. Gevoelens van onzekerheid in het contact met anderen, dat je het gevoel hebt niet begrepen te worden of werkgever een andere houding verwacht. Communicatieproblemen kunnen een reden zijn om een traject te starten. Inzicht vergroten in je eigen handelen,  je patronen leren zien en leren effectiever te zijn.

Werkenergie balans

ViaCoach coacht persoonlijke groei, ontwikkeling. Hiervoor bied ik persoonlijke trajecten aan.

Tip: gebruik een ontwikkelgesprek als voorbereiding op je jaar-/functioneringsgesprek met je leidinggevende en kom goed voorbereid op het gesprek waarbij je ook focus houdt op wat jij wil.

Coachingstrajecten

Heb jij een loopbaanplan?

Een loopbaanplan, persoonlijk ontwikkelplan maakt dat je weet waar je aan werkt, je leven richting geeft en voorbereid bent op onverwachte omstandigheden, crisis. Het minimale doel is relevant blijven voor je werkgever, je baan na deze baan.
 
Te vaak zie ik dat medewerkers zich helemaal niet hebben voorbereid op mogelijke veranderingen van hun werk of werkomgeving. Als er iets dreigt, dan niet adequaat reageren en als de klap dan komt (bijvoorbeeld burn-out, reorganisatie), niet kunnen incasseren en schakelen, gevolgd door een moeilijke periode. Vaak zijn dan eerdere signalen genegeerd, onderschat.  Het incasseren van tegenslagen en baanverlies doet ‘pijn’. En als die pijn gaat stapelen en samenvallen met andere vervelende omstandigheden, is het leiden in last, als bijvoorbeeld: juridisch touw trekken, financiële zorgen, relatie die onder druk komt, gezondheidsklachten, wegvallen van structuur, de betekenis dat werk geeft. 
 
Dit is te op te vangen als je tijdig kan schakelen, voorbereid bent, weet wat je richting is, weet wat je volgende stap is. Waar sta je over 3, 5 of 10 jaar? Hoe wil jij je verder ontwikkelen? Een grove schets kan al voldoende zijn, dan heb je je richting bepaald, je interesse is gewekt.
 
Nieuwe technologieën en veranderende inzichten volgen elkaar steeds sneller op. Wil je mee blijven doen, dan moet je hierop investeren, maar ook keuzes maken op richting en dat wat je leuk vindt. Dus blijvend investeren in je ontwikkeling en expertise.
 
Ga eens ‘met jezelf’ in gesprek over wat je wilt.

Persoonlijk ontwikkelplan, geef jezelf een uitdaging

Maak je eigen Persoonlijk Ontwikkel Plan dat deel uitmaakt van je loopbaanplanning, maar ook als input in de gesprekscyclussen met je werkgever. Het planmatig aanpakken van je ontwikkeling vanuit je eigen kwaliteiten, idealen, oude beloftes die je aan jezelf hebt gedaan of dat waarvan je droomt, helpt je ‘bij’ te blijven. Start met de uitdaging die je jezelf geeft.
 
De gesprekscyclussen tussen werkgevers en medewerkers zijn vooral effectief voor werkgever en werknemer als er voor beiden ‘iets te halen en brengen’ valt. Deze uitruil tussen werkgever en werknemer gaat over productiviteit, prestaties en kosten. Betrokkenheid hierbij en hoe jij kan bijdragen gaat dan over de  prestaties.  Het persoonlijk ontwikkelingsplan gaat dan niet  over ‘beter functioneren‘, maar ook over doorstroom en je volgende stap.

‘Wie ben je’, ‘wat wil je’ en ‘wat kun je en waar wil je heen?’

Mijn logo vertelt mijn drijfveer en aanpak. ‘Wie ben je’, ‘wat wil je’ en ‘wat kun je’ zijn de 3 hoeken van de piramide. Het open (witte) vlak, de onzichtbare punt, je potentieel. Je kennis over jezelf vergoten, je ontwikkelen brengt meer kleur aan en brengt je dichter bij je talenten, verlangens, idealen en doelen.

Stilzitten is geen optie, wat is je volgende stap? Een afspraak maken? Tot dan, groet Marja Ritsema

Logo ViaCoach

Voeg je header hier toe

WhatsApp