Werken en privé gaan steeds meer in elkaar overlopen. Voor de een is dat geen probleem, voor de ander wel. Dit gaat over behoeftes, de een heeft andere behoeftes dan een ander. Het privéleven van je medewerkers verschillen van elkaar. Vaak past iemand zijn privéleven aan het werk en de mogelijkheden van de werkgever. Werk heeft een duidelijk invloed op iemands leven en het gezinsleven. Ik vind dat dat je privé en werk in harmonie moet zijn. Dat je met plezier naar je werk gaat en ook met plezier weer thuis terugkeert. Dit draagt bij aan je algehele gezondheid.
De definitie die ik hier volg is: werk dat goed samen gaat met je privé leven en gunstig aansluit op je vrije tijd. Er is natuurlijk meer, zoals tijd voor herstel, evenwicht van energiebronnen en stressbronnen.
Een werkgever kan veel doen om het werk van medewerkers zodanig te organiseren dat de taken haalbaar zijn en dat er een gezonde balans kan ontstaan tussen werk en privé. Dat betekent dat er aandacht is voor waar de werknemer behoefte aan heeft. Het loont om het gesprek aan te gaan met de medewerker om te achterhalen of de hoeveelheid werk acceptabel en goed georganiseerd is.
Een loopbaan is steeds meer een golfbeweging waarbij werken en inzetbaarheid verandert, mee verandert met de leeftijdsfase waarin de medewerker op dat moment verkeerd. Elke generatie heeft zijn eigen kenmerken en behoeften.
De balans tussen werken, ontwikkelen en zorgen (voor jezelf en anderen) moet positief uitslaan naar energiebronnen om weerbaar te zijn. Dit is voor iedereen anders. Dat vraagt om keuzes en grenzen stellen. Maar niet alleen om keuzes maken en grenzen stellen, het gaat ook over de cultuur van een organisatie en respect voor de grenzen werk en privé.
Stress burnout